Traian Barbu s-a născut pe data de 22 noiembrie 1953 în comuna Tîrnova din județul Caraș-Severin, pe tărâmul doinelor și al izvorului nesecat de folclor din Banatul de Munte. Posesor al unui timbru vocal remarcabil, interpretul a avut șansa de a fi descoperit de către maestrul și dirijorul Nicolae Perescu, Laci Perescu pentru cunoscători și astfel a devenit solist la Ansamblul „Reșițeana“.

Doi ani mai târziu a avut loc recunoașterea artistului Traian Barbu în plan național cu prilejul participării la Festivalul de muzică populară de la Costinești, unde a obținut locul I. În anul 1975 a mai obținut premiul special al jurului la Festivalul Porțile de Fier de la Orșova, iar trei ani mai târziu, premiul I la Festivalul de muzică Aurelia Fătu Răduțu de la Bocșa.

În consacrarea sa artistică, un rol important, l-a avut marele coregraf și folclorist bănățean, inegalabilul Afilon Lațcu, cel care i-a îndrumat cu tenacitate pașii, convins de valoarea și calitatea interpretativă a solistului vocal Traian Barbu. În urma colaborării cu regretatul folclorist a beneficiat de textele unor cântece iubite de bănățeni, printre care: „Cât de frumoasă seară“, „Ce stai mândro și privești“, „Sus pe Valea Bistrei dor“ și multe altele. De-a lungul carierei sale, interpretul a colaborat cu Ansamblurile folclorice „Doina Banatului“ din Caransebeș, „Banatul“ din Timișoara, „Maramureșul“ din Baia Mare iar șirul poate continua. Doinitorul de excepție Traian Barbu a avut mai multe turnee în străinătate, ajungând în Olanda, Belgia și Iugoslavia.

Consecvent artei și harului care l-au consacrat, Traian Barbu rămâne un corifeu al folcorului bănățean și unul dintre cei mai îndrăgiți interpreți ai Banatului.

Iată că după aproape cinci decenii de la debut, solistul Traian Barbu rămâne una dintre vocile reprezentative ale muzicii populare bănățene.

Codrina RAICA