„Taragotul de aur al Banatului“ așa cum a fost supranumit marele instrumentist Luca Novac a plecat spre cele veșnice în dimineața zilei de 15 februarie 2021, în anul în care ar fi împlinit 8 decenii de viață. Taragotistul s-a născut pe data de 15 septembrie 1941 în satul Var din județul Caraș-Severin și provine dintr-o familie în care talentul muzical s-a transmis din tată în fiu: bunicul său, Laia Novac a cântat la clarinet, tatăl său, Luca Novac la saxofon. Luca Novac a îndrăgit încă de la frageda vârstă de opt ani să cânte la fluier, apoi la saxofon și ulterior la taragot – instrumentul care avea mai târziu să îl transforme într-o legendă a folclorului bănățean.


Datorită muncii sale desăvârșite a ajuns în urma concertelor din țară dar și de peste hotare, unul dintre cei mai vestiți instrumentiși ai muzicii populare din istorie.


A evoluat în multele spectacole din țară dar și din Ungaria și Iugoslavia după angajarea sa în Orchestra Populară „Doina Banatului“ din Caransebeș, condusă de Nicolae Perescu în calitate de saxofonist și mai apoi de taragotist.


Sub îndrumarea profesorului Gelu Stan, regretatul Luca Novac a întreprins o serie de turnee, alături de alți artiști și ansambluri bănățene în Coreea, China, Mongolia. Cărășean la origini, Luca Novac a activat ca solist instrumentist la Orchestra Populară „Banatul“ din Timișoara începând cu anul 1970, astăzi Ansamblul „Banatul“.


Luca Novac a ajuns unul dintre cei mai cunoscuți instrumentiști români, fiind invitat să susțină spectacole în Germania, Franța, Olanda și Suedia. Unele dintre cele mai iubite melodii au fost: „Doina Oilor“, „Doiul lui Luca Novac“ și „Balada Goznei“. Marele taragotist Luca Novac a avut nenumărate concerte de muzică populară la București cu Orchestra populară a Radioteleviziunii.

La bogatul său repertoriu se adaugă și aparițiile sale la Televiziunea Română – TVR, precum și cele 6 discuri imprimate în studiourile Electrecord, între anii 1970 și 1978. „Taragotul de aur al Banatului“, Luca Novac, va rămâne în inimile iubitorilor de folclor, iar unicitatea sa artistică și-a lăsat adânc amprenta asupra vieților noastre.


Vă mulțumim maestre Luca Novac pentru tot ceea ce ați sădit în sufletele noastre, ale bănățenilor, prin inegalabilele dumneavoastră interpretări instrumentale!

Lasa un comentariu