Petrică Vița , urmaș de cinste al celui ce a fost supranumit „taragotul de aur“ al Banatului , Luca Novac, a văzut lumina zilei în satul Valeadeni – comuna Brebu, la data de 25 iulie 1966.

Și-a petrecut copilăria la sat unde a luat pentru întâia oară contact cu muzica populară pe care a îndrăgit-o nespus încă de la prima ascultare. Școala și liceul le-a urmat în municipiul Reșița , situat la poalele muntelui Semenic. Și-a continuat studiile absolvind Facultatea de Muzică Spiru Haret din București. Tinerețea și-a petrecut-o bucurând prin cântecul său sufletele iubitorilor de folclor din Banatul de Munte, Banatul de Câmpie și nu în ultimul rând al tuturor românilor din țară și din străinătate, făcându-se astfel cunoscut și remarcat pretutindeni.

În data de 12 noiembrie 1991 și-a unit destinul cu cel al tinerei Ramona Buiug, cea care avea să devină în timp recunoscuta artistă a folclorului bănățean Ramona Vița, formând astfel, unul din îndrăgitele și consacratele cupluri de artiști ale Banatului și nu numai. Petrică Vița este un mare iubitor de muzică, de frumos, de viață, un artist care nu își dorește nimic mai mult decât să poată rămână veșnic, prin cântecele sale, în inimile iubitorilor de folclor.

Prin ceea ce reușește să transpună prin interpretarea la instrumentul său, Petrică Vița demonstrează că o coordonată importantă, aceea spirituală, poate juca un rol esențial în ceea ce aș numi infuzia sonoră ce face să vibreze publicul ascultător și să-l sensibilizeze uneori până la lacrimi. De aceea, interpretarea lui Petrică Vița, fără de false elogii, are valoare de unicat în lumea artei muzicale.

 P.S. Un ultim sfat pentru pătimașii folclorului bănățean: atunci când afli că numele lui Petrică Vița este pe afișul unui spectacol, nu te codi. Lasă totul de-o-parte și nu rata întâlnirea cu maestrul taragotului din Banat!