Consiliul Local al comunei Dognecea a decis în unanimitate acordarea titlului de cătățean de onoare unui artist recunoscut în Banatul de Munte dar și în cel de pustă.

Este vorba de Simion Moise, cel care de-a lungul ultimelor decenii au reușit prin interpretarea lui originală, prin timbrul său inimitabil să devină unul din artiștii de referință ai cântecului popular bănățean.

Iată că, deși în ultimii 30 de ani, Simion Moise, interpretul celebrei doine „La sălaș cocoșii cântă“ a purtat pretutindeni cântecul popular, ce-și are geneza în trăirile copilăriei petrecute la Dognecea, a venit în sfârșit momentul recunoașterii de către actualul primar al comunității, Remus Rof, a activității prodigioase artistice a acestui fiu al Dognecei.

Astăzi, 18 august 2021, am avut bucuria, ca după votul unanim al colegilor consilieri locali să îi pot înmâna Titlul de Cetățean de onoare al comunei Dognecea, domnului Simion Moise! Un fiu al acestor meleaguri, un artist de un rarisim talent, care a primit aprecierea artistică în toate colțurile Banatului. Așadar, consider că pentru întreaga activitate artistică Simion Moise merită întreaga recunoștință a comunității din Dognecea!“, a ținut să transmită edilul Remus Rof.

De altfel, primarul comunei Dognecea, Remus Rof, a transmis că în aceeași ședință a Consiliului Local Dognecea a fost votat și punctul de pe ordinea de zi a propunerii ca edificiul dedicat căminului cultural din localitate să poarte numele aceluiași artist, Simion Moise.  O singură urmă de amărăciune a fost la votul pentru viitoarea denumire a căminului cultural, prin abținerea fostului edil al comunei, Elena Moise, semn că frustrarea pierderii alegerilor încă o încearcă pe nealeasa comunității Dognecea, cea care a hotărât să-și schimbe destinul printr-un vot hotărâtor acordat lui Remus Rof.

Artistul Simion Moise, emoționat până la lacrimi!

La rândul său, artistul melosului popular bănățean, Simion Moise, a ținut să remarce despre momentele trăite astăzi în comuna sa natală: „Este o mare onoare pentru mine ceea ce am trăit astăzi. Mereu mergeam pe Valea Timișului, la Teregova, Buchin, pe Valea Carașului și multe alte zone unde primeam o recunoaștere extraordinară a interpretărilor mele, doar acasă am simțit să sunt ocolit de cei dragi inimii mele. Și îmi spuneam că poate era mai bine să mă fi născut la Teregova sau în altă parte.

Dar astăzi, cu ochii înlăcrimați, recunosc prin cuvinte care poate că sunt prea sărace în conținut, că prin gestul primarului nostru Remus Rof și votul domnilor consilieri, mi s-a acordat întreaga recunoaștere a satului meu și nu pot decât să le mulțumesc pentru această onoare deosebită.

Cât privește noua denumire a căminului cultural Dognecea, este la fel de onorant și simt o mare bucurie iar până la finele acestui an vă promit că vom organiza în acest spațiu cultural o manifestare la care vor fi prezente numele mari ale folclorului bănățean, de unde, evident nu voi face rabat nici eu“.

Sergiu TABAN

Lasa un comentariu