S-a stins din viață Petrică Moise! O veste care a căzut ca un trăsnet în Banat, o știre care ne-a întristat pe toți cei care i-am ascultat cântecele, doinele, cei care l-am cunoscut în spatele cortinei, cei care iubim folclorul bănățean. A fost unic prin aparițiile sale, a adunat mii și zeci de mii de bănățeni la spectacolele sale încă din anii 70 și 80, a făcut ascultătorii să vibreze la cântecul său, să-i treacă prin stări și emoții greu de egalat.

Prin șlagărele lansate de-a lungul unei cariere greu de egalat și prin emulația pe care a transmis-o publicului, am putea afirma astăzi că Petrică Moise a fost probabil primul star autentic al Banatului. Adulat, iubit, admirat, respectat dar și ignorat cu mult talent de către cei cărora avea curajul să le spună verde în față părerea lui, artistul Petrică Moise a avut în viață și de suferit pentru convingerile sale ferme. Nu a suportat să i se spună maestre. Îmi spunea la toate prezentările, atunci când îl întrebam care este formula de prezentare pe care o acceptă: dragă Sergiu, simplu, un nume și-un prenume care-au făcut renume… Așa a fost Petrică Moise, atipic și greu de anticipat pentru mulți dintre cei care l-am cunoscut, dar un interpret care și-a cântat Banatul, ca nimeni altul.

Interpretul și compozitorul bănățean de muzică populară peste care istoria muzicală nu va trece nepăsătoare a fost cu certitudine unicul Petrică Moise. S-a născut la Chișoda, o suburbie a municipiului Timișoara, pe data de 19 iunie 1947, fiind unicul fiu al lui Aurel si al Persidei Moise.

Elev la școala generală din Chișoda, Petrică Moise a fost remarcat de profesoara de muzica Gertruda Catona, cu ureche muzicală foarte bună și îndrumat spre Liceul de muzică și arte plastice din Timișoara, pe care îl va absolvi în 1966 la clasa de instrumente de percuție. După absolvirea liceului devine student la Conservatorul de muzica Gh. Dima din Cluj și devine component al ansamblului Marțișorul al Casei studenților din Cluj, ca solist vocal sub îndrumarea taragotistului Dumitru Farcaș.

Renunță în anul II la conservator, își satisface stagiul militar la Ansamblul armatei din Cluj ca solist vocal, apoi în 1971 dă admitere la facultatea de muzică a Institutul pedagogic din cadrul Universității din Timișoara. Din 1971 își începe activitatea ca solist vocal la ansamblul Doina Timișului al Casei studenților și la ansamblul Timișul al Casei de cultură a municipiului Timișoara. După absolvirea facultății de muzică rămâne artist liber profesionist devenind „slujbaș al artei cântului“ pe scenele țării și în strainatate.

A realizat de-a lungul deceniilor turnee in Germania, Franța, Italia, Elveția, Suedia, Canada, S.U.A. si Australia. Colaborează cu ansambluri de amatori și profesioniste cum ar fi Timișul din Timișoara, Junii Sibiului, Semenicul din Reșița, Țarina din Alba-Iulia, Mesișul din Zalău, Maramureșul din Baia Mare, Zarandul din Arad sau Ciocârlia din București.

Deși  a fost supranumit de colegi „profesorul“, Petrică Moise nu a predat la catedră rămânând pe scenă dedicat muzicii populare naționale. A realizat în 1990 un L.P. la casa ELECTRECORD, apoi câteva albume de muzică populară la studiourile de înregistrări particulare din Timișoara și o înregistrare făcută la studioul de radio si televiziune Novi Sad din Serbia.

Formația cu care a făcut majoritatea înregistrărilor sale se numește Virtuozii Banatului și alături de care a repurtat nenumărate succese pe scenele tradiționale românești a fost alcătuită din Ionicuț Butan – clarinet; Remus Vălungan – chitară acustică; regretatul prof. Mircea Ardeleanu – țambal; Costel Haida – contrabas și frații Radu și Ilie Vincu – vioară.

Un artist de excepție al Banatului, cu un talent dincolo de tipare, interpretarea lui Petrică Moise a reușit să creeze de-a lungul anilor o vibrație greu de egalat în rândul publicului bănățean. Dincolo de talentul său interpretativ, Petrică Moise a fost și un talentat creator, o voce care a readus în prim plan romanțele de altădat, fiind și un recitator cu profunzime al poeziei în grai bănățean, dacă ne gândim doar la „Copile, mai deschide-o ușă“ sau „Îi rugă iar în satu nost“.

Cântecele lui Petrică Moise au depășit de mult granițele Banatului și ale țării, fiind preluate de generații de tineri interpreți de pretutindeni. Merită remarcate câteva din celebrele șlagăre semnate Petrică Moise: Iorgovan frumoasă floare – acest adevărat imn al Banatului, Mândră țară îi Banatu, Nu-i român ca bănățanu, Cine-aude cucu sara, Lume lasă-mă nu mă vorbi, Dragă mi-o fost viața, Pe unde treceam odată, Două mândre din Chișoda și multe alte melodii îndrăgite de publicul larg.

Cântecele nemuritoare ale regretatului artist al Banatului, Petrică Moise, vor constitui de-a pururi o zestre de o valoare inestimabilă. Cuvintele sunt iar sărace, atunci când o valoare națională de o asemenea dimensiune îmbracă haina morții.

Adio, Petrică Moise, vei rămâne în sufletul nostru mereu!

Sergiu TABAN

1 Comentariu

Lasa un comentariu