Ne despărțim cu sufletul greu de o mare stea a cântecului popular românesc, Tiberiu Ceia, artist al Banatului care s-a stins din viață la vârsta de 82 de ani.

Tiberiu Ceia s-a născut pe data de 16 iulie în anul 1940 în Timișoara, urcând pas cu pas treptele afirmării și devenind în cele din urmă o veritabilă „legendă“ și un reprezentant de seamă al muzicii populare din Banat, dar și un recunoscut realizator de emisiuni Cântecul de acasă de la canalul regional TVR Timișoara.

Primele cântece le-a auzit în casa de la mama sa venită din Bihor şi de la tatăl sau de la Oraviţa. Interpretul își amintea mereu cu dor de perioada copilăriei și a rememorat despre aceasta

„Era ca în povești. Doi părinți tineri, veseli, cu mulți prieteni, care ne umpleau mereu casa în care domneau buna înțelegere și multă iubire. Se trăia bine în România de atunci. Era belșug în casa noastră, iar părinții mei erau doi inși frumoși și eleganți, lucru care s-a răsfrânt și asupra mea. ”, povesteste un Ceia, un gentleman al folclorului românesc.

A debutat în fața publicului la numai 5 ani!

La frageda vârstă de numai 5 ani, la Grădina Capitol din Timișoara, Tiberiu Ceia a cântat „Cruce albă de mesteacăn”, cântec învățat de la tatăl său. Debutul său oficial a avut loc în anul 1967, pe scena Operei din Timișoara, apoi a plecat la drum alături de ansamblul Doina Oltului sub îndrumarea directorului Gheorghe Stan. Din dragostea sa mai mare decât toate celelalte  pentru muzica populară, Tiberiu Ceia și-a abandonat cariera didactică, pe care și-o dorise. Purtat de muzică prin toată lumea, artistul mărturisește că pentru el, familia a fost mereu ,,acasă”. Celebrul interpret Tiberiu Ceia a lansat de-a lungul aniilor în industria muzicii populare numeroase piese, cea mai îndrăgită dintre ele fiind ,,Frumoasă-I vecina noastră”, dar ne rămân vii și celebrele „Din copită murgu bate“, „Mărie, poale ciurate“, „Busuioc de prin Banat“, „Cine scârțâie fântâna“ sau duetul cu regretatat privighetoare a Banatului, Mariana Drăghicescu „Astăzi, mâine la un ceas“.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Sergiu TABAN

Lasa un comentariu